Πάσχα……..αλλιώς

Μύρισε Πάσχα!!! Ένα ιδιαίτερο Πάσχα φέτος,γιατί ….Μένουμε σπίτι. Ας μην σταθούμε όμως σ’αυτό και ας γνωρίσουμε τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδας, ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, μέσα από τα παρακάτω βίντεο:

1)Η ανάσταση του Λαζάρου

 https://www.youtube.com/watch?v=9Y0fT1dHMY

Τα έθιμα της Μ. Εβδομάδας

3)Το Σάββατο του Λαζάρου

Σύμφωνα με τη παράδοση,την παραμονή της γιορτής τα παιδιά κρατώντας τον “Λάζαρο” γυρνούσαν στις γειτονιές και τραγουδούσαν τα “Λαζαρικά” για να διηγηθούν την ιστορία του αγαπημένου φίλου του Χριστού. Επίσης, κρατούσαν ένα καλαθάκι στολισμένο με λουλούδια και οι νοικοκυρές το γέμιζαν με αβγά και χρήματα.

 4)Τα κάλαντα του Λαζάρου
Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε Κυριακή που τρών’ τα ψάρια.
Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι
ήρθε η μάνα σου από την πόλη
σου ‘φερε χαρτί και κομπολόι.
Γράψε Θόδωρε, γράψε Δημήτρη,
γράψε λεμονιά και κυπαρίσσι.
Οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε
οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε,
δώστε και σε μας να τα χαρούμε!!
Και του χρόνου!!!!
Βάγια, Βάγια και Βαγιώ.
τρώνε ψάρι και κολιό.
Και την άλλη Κυριακή,
τρώνε το ψητό τ? αρνί.

5)Συνταγή για Λαζαράκια

Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές συνήθιζαν να φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, τα ” Λαζαράκια”, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.

Υλικά:

400γρ. χλιαρό νερό, 1κ.σ. μαγιά ξηρή, 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 50γρ.
ελαιόλαδο, 1κ.γ. κανέλα, 1/4κ.γ. αλάτι, 800γρ αλεύρι, 50γρ. σταφίδες, 50γρ.
καρύδια, λίγα γαρύφαλλα.
? Σε ένα μπολ ανακατέψτε με σύρμα χειρός το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη
ζάχαρη. Αφήστε 10 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στη
συνέχεια, προσθέστε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το αλάτι και το αλεύρι.
Ζυμώστε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήστε τη ζύμη να
ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30 λεπτά περίπου.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Αφού
ξεκουραστεί η ζύμη, χωρίστε την σε μπαλάκια των 60γρ. περίπου. (50γρ.
το σώμα και 10γρ. τα χέρια). Σε ένα μπολ ανακατέψτε τις σταφίδες και τα
καρύδια για το μείγμα της γέμισης. Πλάστε το σώμα από τα Λαζαράκια σε
μακρόστενο σχήμα, γεμίστε με μια κ.γ. από τη γέμιση και κλείστε καλά τη
ζύμη. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάξτε δυο χεράκια τα οποία περνάνε
χιαστή από την πίσω πλευρά και καταλήγουν σε σχήμα Χ μπροστά.
Τοποθετούμε γαρύφαλλα για μάτια. Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ-247x300

6)Έτοιμοιιιιιιι! Βάφουμε αυγά

1) Διακοσμήστε τα αυγουλάκια σας με την τεχνική της κηρομπογιάς!! Εύκολα, όμορφα και απλά!

Για την τεχνική της κηρομπογιάς το μόνο που θα χρειαστείτε πέρα από τα υλικά που χρησιμοποιείτε συνήθως για να βάψετε τα αυγά είναι ένα κουτί κηρομπογιές.

Αρχικά βράζετε τα αυγουλάκια σας και αφού τα αφήσετε να κρυώσουν, δημιουργήστε ό,τι σχέδια σας αρέσουν με τις κηρομπογιές.

Έπειτα, βάψτε τα αυγά ως συνήθως με τη βαφή αυγών. Όταν τα βγάλετε από τη βαφή θα δείτε ότι παρέμειναν ανέπαφα τα σχέδια που δημιουργήσατε με τις κηρομπογιές!!

Αυτό ήταν όλο!!!

2)Περισσότερες προτάσεις για βάψιμο αυγών μαζί με τα παιδάκια σας, στον παρακάτω σύνδεσμο:

Βάψιμο αυγών

7)Πασχαλινά παζλ

(Μόλις ενεργοποιήσετε τον σύνδεσμο,στην κάτω μπάρα, κάνετε κλικ στο πρώτο  εικονίδιο, αριστερά, για να δείτε ολόκληρη την εικόνα)

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=12b428d7ac5d

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1a278846257c

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3200e3b76a3c

 

Δοκιμάστε και απολαύστε μαζί με τα παιδιά σας όποια δραστηριότητα
θέλετε και στείλτε  αν θέλετε φωτογραφίες από αυτά που κάνατε.

Μεγάλη αγκαλιά και πολλά φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Οι κυρίες σας!!!

107.007.430